1. Wstęp
2. Dlaczego jest to takie ważne.
3. Indeks glikemiczny (IG)
4. Ładunek glikemiczny (ŁG)
5. Normy indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) oraz ładunku glikemicznego całodziennej diety.
6. Całodzienna dieta.
7. Czynniki mające wpływ na indeks glikemiczny produktu
8. Praktyczne wskazówki
1. Wstęp
Każdy z nas chce żyć zdrowo i mieć ładną sylwetkę. Ale jest problem, dieta. Nakładając sobie jedzenie na talerz pewnie zastanawialiście się czy właściwie skomponowaliście posiłek. Kluczowe może okazać się zrozumienie dwóch definicji: indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego.
2. Dlaczego jest to takie ważne.
Zapewne wielu z Was wie co to jest ładunek glikemiczny oraz indeks glikemiczny, ale właściwie dlaczego są one istotne. Opiszmy to w prosty sposób. Zjadamy zupę, ziemniaki, kotlet i sałatkę. Na odpowiedź zjedzonego posiłku wydzielana jest do naszego organizmu insulina, która reguluje utrzymanie cukrów na stałym poziomie. Jeśli ten poziom cukrów jest wysoki to będzie przekształcała węglowodany w tłuszcz. A przez tłuszcz oczywiście przybieramy na wadze. To pociąga za sobą dalsze konsekwencje: nadwagę, cukrzycę, niedokrwienną chorobę serca, kamice żółciową, czy nawet nowotwory. Pytanie brzmi jak utrzymać poziom węglowodanów w krwi na niskim poziomie, aby nie odłożyło się nam to w formie oponki. Czy jest możliwość, aby ograniczyć przekształcanie węglowodanów w tłuszcz. Odpowiedź brzmi tak. Jak to zrobić dowiecie się poniżej.
3. Indeks glikemiczny.
IG (Indeks glikemiczny) określa wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w porównaniu do spożycia tej samej ilości węglowodanów ale w postaci czystej glukozy. IG przyjmuje wartość w produktach żywnościowych od 0 do 100 co oznacza jak szybko trawimy produkt i przekształcamy go w glukozę. Im ta wartość mniejsza tym proporcjonalnie mniejsza szansa na odłożenie węglowodanów w formie tłuszczu. Jednak ma on swoje wady, ponieważ nie bierze pod uwagę wielkości porcji jaką zjadasz. Dlatego też pojawia się definicja ładunku glikemicznego.
4. Ładunek glikemiczny (ŁG)
Uzyskujemy go mnożąc IG produktu przez ilość węglowodanów zawartych w porcji. Następnie wynik dzielimy przez 100. Dzięki temu znamy IG oraz ilość węglowodanów w porcji.
5. Normy indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) oraz ładunku glikemicznego całodziennej diety.
6. Całodzienna dieta
Oczywiście jak sami wiecie nasza dieta nie składa się z spożywania pojedynczych produktów, a na ich łączeniu i tutaj właśnie musimy być najbardziej świadomi podejmowanych wyborów. Poniżej przykład.
8. Praktyczne wskazówki jak zmniejszyć indeks glikemiczny naszego posiłku.
__________________________________________________________________
mgr Rafał Bytomski
__________________________________________________________________
ODWIEDŹ MOJE PROFILE