SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pełnoziarnistej lub żytniej
- 1 mała łyżeczka soli
-1 łyżeczka posiekanego tymianku ja dałam koperek albo zioła prowansalskie
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 i 1/2 łyżeczki masła
- około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
SOS:
- jogurt naturalny
- trochę keczupu
- czosnek
-pieprz
PRZYGOTOWANIE TORTILLI:
Mąkę dokładnie mieszamy z solą, posiekanym tymiankiem i proszkiem.Dodajemy masło dokładnie rozcieramy. Dolewamy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 40 minut.Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na placuszki ok 3 mm.Smażymy na rozgrzanej patelni.
Są bardzo smaczne i chrupiące, o niebo zdrowsze i smaczniejsze niż te sklepowe!
A sosik przygotowujemy mieszając jogurt z keczupem posiekanym czosnkiem i pieprzem. Do takiej tortilli można dodać pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona oraz sałatę, pomidorek, paprykę, co kto woli.
WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 tortilla ma około 170 kcal
Białko - 6 g
Tłuszcz - 4 g
Węglowodany - 28 g
Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT