Pierogi pełnoziarniste z pieczarkami i szpinakiem :)
Składniki:
- 30 dkg mąki pełnoziarnistej
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Farsz :
- 50 dkg pieczarek
- 3 garście szpinaku
- cebulka
- pieprz,sól do smaku
Przygotowanie:
Mąkę, sól, olej i wodę mieszamy na ciasto tak, aby miało gładką konsystencje. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki :) Nakładamy wcześniej zrobiony farsz, który robi się następująco: cebulkę rumienimy na odrobinie oleju, dodajemy wcześniej pokrojone pieczarki , a na końcu pokrojony szpinak. Dodajemy do smaku soli i pieprzu. Na krążki z ciasta kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie. Ja dolałam kapkę oleju żeby się nie zlepiały ze sobą.
Wartość energetyczna 5 sztuk 125 g to ok 250 kcal
Białko : 6,9g
Tłuszcz : 7,0 g
Węglowodany : 40,5 g
Błonnik: 1,4 g
Wartość energetyczna jednej sztuki to 50 kcal
B- 1,4 g
T- 1,4 g
W- 8,0 g
Smacznego :)
Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA - VIT