niedziela, 25 października 2015

Pierogi pełnoziarniste z pieczarkami i szpinakiem



Pierogi pełnoziarniste z pieczarkami i szpinakiem :)
 


Składniki:
- 30 dkg mąki pełnoziarnistej
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju


 Farsz :
- 50 dkg pieczarek
- 3 garście szpinaku
- cebulka
- pieprz,sól do smaku


Przygotowanie:

Mąkę, sól, olej i wodę mieszamy na ciasto tak, aby miało gładką konsystencje. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki :) Nakładamy wcześniej zrobiony farsz, który robi się następująco: cebulkę  rumienimy na odrobinie oleju, dodajemy wcześniej pokrojone pieczarki , a na końcu pokrojony szpinak. Dodajemy do smaku soli i pieprzu. Na krążki z ciasta kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie. Ja dolałam kapkę oleju żeby się nie zlepiały ze sobą.
 










Wartość energetyczna 5 sztuk 125 g to ok 250 kcal
 

Białko : 6,9g
Tłuszcz : 7,0 g
Węglowodany : 40,5 g
Błonnik: 1,4 g
 


Wartość energetyczna jednej sztuki to 50 kcal
 

B- 1,4 g
T- 1,4 g
W- 8,0 g


Smacznego :)









 Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA - VIT