wtorek, 23 lutego 2016

Pasta z pietruszkami z orzechami włoskimi

PASTA Z PIETRUSZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

SKŁADNIKI:
-3 pietruszki
-1 szkl mleka 1,5 %
-garść orzechów włoskich
-pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mleko zagotować z orzechami włoskimi, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę wrzucić do mleka i gotować aż do miękkości, posolić i popieprzyć do smaku. Zblendować ma pastę i smakować podawać z chlebkiem najlepiej razowym lub innym.Jest pyszna :)))))







Pietruszka:
– neutralizuje wzdęcia, gazy, gdyż reguluje procesy trawienne
– pomaga w walce z zapaleniem pęcherza
– walczy z dolegliwościami reumatycznymi
– łagodzi bóle menstruacyjne (ma działanie rozkurczające)
– ma działanie moczopędne (warto więc jadać go, jeśli mamy problem np. z obrzękami nóg)
– przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu (również dzięki moczopędnym właściwościom)
– ma pozytywny wpływ na pracę nerek
Posiada takie witaminy jak:
– prowitaminy A
– witaminy C
– witaminy PP
– witaminy K
– soli mineralnych (min. wapnia, magnezu, potasu)
– żelaza
– flawonoidów










Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT