wtorek, 23 lutego 2016

Masło orzechowe

MASŁO ORZECHOWE

Kto lubi masło orzechowe z orzeszków ziemnych pyszne lekko słonawe i przede wszystkim zdrowsze!!! ostatnio oglądałam kilka słoików różnych marek i w każdej coś było......np ilość orzechów 60% tylko albo był tam olej palmowy albo syrop glukozowo-fruktozowy!!! o zgrozo i postanowiłam zrobić je sama jest co prawda troszkę roboty z tym bo trzeba orzeszki obrać uprażyć i blendować jakiś czas by powstała jednolita gładka masa, ale warto.

 SKŁADNIKI:
- orzechy ziemne ja dałam 250 g
-łyżka miodu
-szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:
Orzechy najlepiej takie luzem kupić lub w paczce:) i obrać potem uprażyć na patelni by wydobyć fajny aromat orzechów.Poczekać aż ostygną i wrzucić do blendera i miksować aż zrobi sie masa troszkę oleista tzn z orzechów zacznie wydobywać sie naturalny olej potem dodać miód i sól i miksować jeszcze trochę aż masa będzie jednolita. Jest tak pyszne, że córka od razu chciała z tym masełkiem bułeczkę.





WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
1500 kcal całość
Białko - 65 g
Tłuszcz -125 g
Węglowodany -55 g
 

2 łyżeczki 130 kcal
Białko -2,6 g
Tłuszcz-13,4 g
Węglowodany - 2 g




  LINK------DIETA VIT-----LINK  




Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT