sobota, 20 lutego 2016

Naleśniki żytnie z warzywami

NALEŚNIKI ŻYTNIE Z WARZYWAMI 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
-mąka pełnoziarnista żytnia ok 1 szkl
-1 jajko
-mleko 2% szklanka
-woda 1 szklanka można dać gazowaną wychodzą puszyste
-szczypta soli
FARSZ:
-warzywa mrożone taki mix fasolowy 3 rodzaje fasolki szparagowej oraz marchewka,można dać inne
-pieczarki 500 g
- kasza jaglana 100 g
-czosnek 2 ząbki
-kilka orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zrobić ciasto ma byc konsystencji śmietany.Upiec naleśniki mi wyszło 8.Pieczarki obrać,umyć i pokroic w kostkę i usmażyć z czosnkiem, warzywa ugotować jak na opakowaniu i kasze również i wszystko wymieszać, doprawić i poczekać aż troche przestygnie. Na naleśnik dawać farsz tak żeby starczyło na wszystkie mi sie pierwszy naleśnik trochę nie udał :) i zawinąć jak kto woli w rulonik lub w trójkąty :)

Smacznego.








Energia: 8 sztuk 1144 kcal
1 naleśnik 150 kcal
Białko - 56 g
Tłuszcz - 17 g
Węglowodany- 210 g
 







Katarzyna Korbela specjalista dietetyk właścicielka DIETA-VIT