Ciasteczka owsiane z orzechami są przepyszne, naprawdę super smaczne. Nawet się nie spodziewałam, że wyjdą takie dobre :) Musicie spróbować :)
Składniki:
- 2 garście migdałów lub jakiś innych orzechów. Ja dodałam orzechy nerkowca
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki płatków owsianych. Ja pomieszałam z otrębami - rodzynki, żurawina
- 120 g masła
- 3 łyżki
- 1 łyżka wody
Na zdjęciu jest słonecznik, ale go nie dodawałam. Zapomniałam :P
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Do miski wsypać migdały pokrojone, obrane z skórki lub jak ktoś ma to dodać płatki migdałowe. Wsypać mąkę oraz sodę wymieszać. Dodać: płatki owsiane, rodzynki, żurawinę oraz orzechy. W rondelku rozpuścić masło z miodem oraz 1 łyżką wody. Przelać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać. Z powstałej masy ulepić kulki o średnicy 3 cm. Następnie spłaszczyć je :) Ułożyć na blaszce z papierem i piec 15 min :)
Wartość energetyczna: 12 sztuk 1995 kcal
Białko - 28,3 g
Tłuszcz -138,4 g
Węglowodany -174 g
1 sztuka 185 kcal :) Czyli nie tak źle jak patrząc na całość. Dwunastu ciasteczek pewnie byście nie zjedli :P
Smacznego :)
Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT
właścicielka DIETA-VIT