MUSLI ZBOŻOWE Z BIAŁKIEM
Składniki:
-1 szklanka płatków owsianych górskich
-1szklanka płatków żytnich
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- orzechy włoskie lub nerkowca
- 3 łyżki rodzynek i 3 łyżki żurawiny suszonej
- 2 białka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy olej i łączymy. Mieszamy w misce wszystkie składniki, polewamy to wszystko wodą z miodem. Białka ubijamy na sztywno i łączymy to z masą. Wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Nie za grubo, nie za cienko. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 25 min. Mnie wyszło 12 sztuk, ale ja te batoniki zrobiłam mniejsze. Jeden batonik miał ok 35 gram, czyli 105 kcal.
Wartość energetyczna - wszystkie miały by 1571 kcal
Białko - 31,4 g
Tłuszcz - 47,2 g
Węglowodany - 276,2 g
Są sycące i mało słodki. Smacznego :)
Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT
właścicielka DIETA-VIT