sobota, 20 lutego 2016

Budyń z kaszy jaglanej

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI:
-30 g gorzkiej czekolady 70%
-1 szkl ugotowaniej kaszy jaglanej
-1/2szkl. mleka 2 %
-1 banan
- 4-6 orzechów włoskich do przybrania oraz żurawina i prażony słonecznik jak kto woli, doda co lubi


PRZYGOTOWANIE:
Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie ok 15 minut mieszając.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do garnuszka dodać obranego banana można go rozdrobnić widelcem lepiej się zmiksuje, dodać mleko i czekoladkę rozpuszczoną, a potem kasze ugotowaną i zmiksować na gładko :) jeśli macie za gęste można dolać wody czy mleka. Przelać część do miseczki udekorować orzechami i żurawiną i zajadać póki ciepłe, można też na zimno.












WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
 

Energia: 512 kcal
Białko: 13,3 gr
Tłuszcze: 13,7 gr
Węglowodany: 84,6 gr
 

1 porcja ja miałam ok 200 gr to 170 kcal
SMACZNEGO







Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT