Kuchnia tajska :)
Krewetki z kurczakiem oraz makaronem ryżowy z orzechami
Składniki:
- 2 jajka
- suszone pomidory
- makaron ryżowy, 1 opakowanie
- krewetki koktajlowe, 1 opakowanie
- filet z kurczaka
- sos sojowy
- orzechy włoskie, kilka sztuk
- masło
Przygotowanie:
Najpierw robimy omlet z jajek, zwijamy go w rulon i kroimy w paski. Krewetki moczymy w 3 łyżkach sosu sojowego, zostawiamy na 20 minut. Dodajemy na patelnię łyżkę masła, pokrojonego fileta i krewetki. Smażymy z 15 minut mieszając. Dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów, można dać prawdziwe pomidorki suszone ze słoika. Następnie dodajemy pokrojone orzechy. Makaron ryżowy zalewamy na 10 minut we wrzątku, można go potem pociąć, bo jest bardzo długi. Dodajemy makaron do krewetek oraz pokrojony w paski omlet. Danie bardzo smaczne i ciekawe w smaku :P, mmiam.
Wartość energetyczna całego dania to 694 kcal
Białko- 63,2 g
Tłuszcz- 30,6 g
Węglowodany- 43,4 g
Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT