sobota, 24 października 2015

Muffinki Bananowo-Owsiane


Muffinki Bananowo-Owsiane na pyszny podwieczorek
 

Składniki:
- 2 banany
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 100 gr cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść rodzynek


Przygotowanie: 


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz banana rozgniecionego widelcem z cynamonem. Dolać olej, wsypać płatki owsiane i rodzynki. Masę przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości, posypać kokosem. Wstawić do pieca nagrzanego do 190-200 stopni na 20 min. Naprawdę są smaczne i zdrowe 
 





Wartość energetyczna : 2495 kcal
 

Białko- 44,2 g
Węglowodany- 301,7 g
Tłuszcz- 128,5 g
 

Wartość energetyczna: jednej babeczki to ok. 320 kcal

Białko- 5,6 g
Węglowodany- 38,6 g
Tłuszcz-16,4 g


Smacznego :)




  
Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA - VIT