Krem z dyni
A dzisiaj pierwszy raz robiłam krem z dyni :) Wyszedł bardzo pyszny, a oto przepis.
SKŁADNIKI:
- dynia, moja miała 1100 g.
- 1 cebula
- 3 marchewki
- czosnek, 1 ząbek
- 2 litry bulionu warzywnego
- przyprawy : szczypta imbiru, pieprz, sól, pół łyżeczki curry.
Ja dałam łyżeczkę sosu sojowego.
Przygotowanie:
Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo ze środka. Obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę, cebulkę kroimy w drobna kostkę tak jak marchewki. Marchewkę,cebulkę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy dynie...podsmażamy. Do garnka wlewamy bulion, potem wszystko przekładamy do garnka i gotujemy aż dynia zmięknie ok 30 minut. Blendujemy zupę na krem i doprawiamy przyprawami :) Można dodać gałkę muszkatołową, jak kto woli. Jest pyszna i pożywna na jesienne wieczory ponieważ dobrze rozgrzewa. Jest również mało kaloryczna
Wartość energetyczna: 523 kcal, talerz zupy ma 350 g i 75,6 kcal
Białko - 2,63 g
Tłuszcz - 2,87 g
Węglowodany - 13,47 g
Smacznego :)
Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT
właścicielka DIETA-VIT