Dzisiaj prosty przepis, a mianowicie zupa ogórkowa, którą ostatnio robiłem
Zapytacie dlaczego jest ona wyjątkowa. Otóż dlatego, że sam ją zrobiłem.
Składniki:
1. Ogórki kiszone 550 g
2. Marchew 300 g
3. Pietruszka, korzeń 200 g
4. Seler korzeniowy 200 g
5. Soczewica czerwona 100 g
6. Mięso wieprzowe z szynki 250 g
7. Cebula 2 sztuki, 150 g
8. Ziemniaki 300 g
9. Por oraz lubczyk.
10. Śmietana 18%, 5 łyżek 75 g
11. Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie.
Przygotowanie:
Oczywiście na na początku zajmujemy się wywarem warzywnym. Wlewamy do
garnka zimną wodę, stawiamy na mały ogień. Do wody wędrują wszystkie
warzywa, wcześniej obrane oraz pocięte. Jedną cebulę, osobiście
delikatnie przypalam nad ogniem, aby miała więcej smaku. Do tego
oczywiście przyprawy: pieprz, sól oraz ziele angielskie. Gotujemy do
miękkości warzyw. Warzywa wyciągamy z wody. Potarłem je na tarce, a
następnie wróciły do zupy.
Dodałem soczewicę oraz ziemniaki
pokrojone w kostkę. Zagotowałem, aż ziemniaki i soczewica zmiękną.
Siekamy cebulę, dodajemy ją do mięsa mielonego i formujemy kulki. Takie
kulki powędrowały do zupy.
Na koniec oczywiście najważniejsze, czyli ogórki kiszone, które trzemy na tarce. Doprowadzamy zupę do wrzenia.
Ostatnią czynnością jest zahartowanie i dodanie śmietany. Doprawienie. Zupa gotowa 🤤🤤
Wartość odżywcza to 1491 kcal, w tym
Białko - 103,7 g
Węglowodany - 184 g
Tłuszcz - 13.5 g
Smacznego
Plusy robienia zupy:
Mała kaloryczność. Często zapomina się również o białku roślinnym. Zachęcam was do jego spożywania. W tym wypadku była to soczewica, która dodatkowo zagęszcza zupę. Świadomość zrobienia czegoś samemu. Bezcenna.
Zapraszam po więcej przepisów, wiedzy oraz wszystkiego co jest związane z zdrowym stylem życia.
__________________________________________________________________
Bytomski Rafał
__________________________________________________________________________________________________________________
ODWIEDŹ MOJE PROFILE