sobota, 3 czerwca 2017

Zupa ogórkowa






Dzisiaj prosty przepis, a mianowicie zupa ogórkowa, którą ostatnio robiłem
Zapytacie dlaczego jest ona wyjątkowa. Otóż dlatego, że sam ją zrobiłem.


Składniki:
1. Ogórki kiszone 550 g
2. Marchew 300 g
3. Pietruszka, korzeń 200 g
4. Seler korzeniowy 200 g
5. Soczewica czerwona 100 g
6. Mięso wieprzowe z szynki 250 g
7. Cebula 2 sztuki, 150 g
8. Ziemniaki 300 g
9. Por oraz lubczyk.
10. Śmietana 18%, 5 łyżek 75 g
11. Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie.





Przygotowanie:
Oczywiście na na początku zajmujemy się wywarem warzywnym. Wlewamy do garnka zimną wodę, stawiamy na mały ogień. Do wody wędrują wszystkie warzywa, wcześniej obrane oraz pocięte. Jedną cebulę, osobiście delikatnie przypalam nad ogniem, aby miała więcej smaku. Do tego oczywiście przyprawy: pieprz, sól oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Warzywa wyciągamy z wody. Potarłem je na tarce, a następnie wróciły do zupy.
Dodałem soczewicę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zagotowałem, aż ziemniaki i soczewica zmiękną. Siekamy cebulę, dodajemy ją do mięsa mielonego i formujemy kulki. Takie kulki powędrowały do zupy.

Na koniec oczywiście najważniejsze, czyli ogórki kiszone, które trzemy na tarce. Doprowadzamy zupę do wrzenia.

Ostatnią czynnością jest zahartowanie i dodanie śmietany. Doprawienie. Zupa gotowa 🤤🤤

Wartość odżywcza to 1491 kcal, w tym
Białko - 103,7 g
Węglowodany - 184 g
Tłuszcz - 13.5 g





Smacznego


Plusy robienia zupy:
Mała kaloryczność. Często zapomina się również o białku roślinnym. Zachęcam was do jego spożywania. W tym wypadku była to soczewica, która dodatkowo zagęszcza zupę. Świadomość zrobienia czegoś samemu. Bezcenna.

Zapraszam po więcej przepisów, wiedzy oraz wszystkiego co jest związane z zdrowym stylem życia.

__________________________________________________________________
 Bytomski Rafał
__________________________________________________________________________________________________________________

ODWIEDŹ MOJE PROFILE