niedziela, 3 kwietnia 2016

Muffinki z jabłkiem i marchewką

MUFFINKI Z JABŁKIEM I MARCHEWKĄ 

A to takie muffinki jak najdzie ochota na coś zdrowszego niż sklepowe ciastka pełne ulepszaczy, syropu fruktozowo-glukozowego, oleju palmowego itp:)
Babeczki 12 sztuk
SKŁADNIKI:
- 1 średnie jabłko
-1 średnia marchewka
-2 szkl.mąki pełnoziarnistej
-szczypta soli
-1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
-1/2 imbiru
- 1/4 szkl jogurtu naturalnego
-1/4 oleju rzepakowego
-3/4 szkl cukru brązowego
- 2 jajka
- garść orzechów włoskich
DODATKOWO:
2 łyżki cukru brązowego i 1 łyżka cynamonu do posypania


PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy z soda, proszkiem i przyprawami .Jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Jajka ubijamy z cukrem na białą masę dodajemy olej i jogurt, potem wsypujemy mąkę po troszku i orzechy włoskie posiekane.Masę przekładamy do foremki muffinkowej z papilotami lub bez papilotów to musimy posmarować formę masłem.Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Są smaczne i wilgotne w środku chrupiące
.

















Katarzyna Korbela specjalista dietetyk właścicielka DIETA-VIT