niedziela, 3 kwietnia 2016

Krem z ciecierzycy z pomidorami

KREM Z CIECIERZYCY Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:
- 300 g ciecierzycy
-1 cebula
-łodyga selera naciowego
-2 ząbki czosnku
-1 puszka pomidorów
-sól, pieprz, chili


PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzyce należy namoczyć przez ok. 10 h w zimnej wodzie,a następnie odcedzić i opłukać zalać świeżą woda, posolić 1 łyżką soli i ugotować do miękkości tak z godzinę wraz z cebulą i selerem. W drugim garnku podsmażyć czosnek z odrobiną oliwy i dodać pomidory i gotować chwilę. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę wraz z cebulą i selerem i gotujemy z 5 min. Następnie dodajemy wodę z gotowania ciecierzycy i gotujemy jeszcze 15 minut następnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili i jeszcze gotujemy z 10 minut.
Smaczna i zdrowa zupka :) 



  

Ciecierzyca zawiera ok 25% białka może zastąpić mięso.Jest bogata w fosfor, potas i większość witamin z grupy B, żelazo oraz błonnik.
 WARTOŚĆ ODŻYWCZA całej zupy to 1200 kcal
Białko - 65 g
Tłuszcz - 19 g
Węglowodany- 205 g
Błonnik - 52 g
1 porcja kremu 400 g to 160 kcal
.








Katarzyna Korbela specjalista dietetyk właścicielka DIETA-VIT