czwartek, 12 listopada 2015

Krem z dyni


 Krem z dyni

A dzisiaj pierwszy raz robiłam krem z dyni :)  Wyszedł bardzo pyszny, a oto przepis.

SKŁADNIKI:
 

- dynia, moja miała 1100 g.
- 1 cebula
- 3 marchewki 
- czosnek, 1 ząbek
- 2 litry bulionu warzywnego
- przyprawy : szczypta imbiru, pieprz, sól, pół łyżeczki curry.
Ja dałam łyżeczkę sosu sojowego.
 

Przygotowanie:
 

Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo ze środka. Obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę, cebulkę kroimy w drobna kostkę tak jak marchewki. Marchewkę,cebulkę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy dynie...podsmażamy. Do garnka wlewamy bulion, potem wszystko przekładamy do garnka i gotujemy aż dynia zmięknie ok 30 minut. Blendujemy zupę na krem i doprawiamy przyprawami :) Można dodać gałkę muszkatołową, jak kto woli. Jest pyszna i pożywna na jesienne wieczory ponieważ dobrze rozgrzewa. Jest również mało kaloryczna
 









Wartość energetyczna: 523 kcal, talerz zupy ma 350 g i 75,6 kcal
 

Białko - 2,63 g
Tłuszcz - 2,87 g
Węglowodany - 13,47 g


Smacznego :)

Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT