niedziela, 18 czerwca 2017

Produkt wysokoprzetworzony >>> Cały artykuł >>>







1. Wstęp
2. Czym jest produkt przetworzony.
3. Po co przetwarzamy produkt.
4. Procesy przetwarzania naturalne, a przemysłowe.
5. Czy powinniśmy się bać żywności wysokoprzetworzonej.
6. Dziesięć produktów wysokoprzetworzonych, które powinieniście ograniczyć w swojej diecie.
7. Zasady dobrego odżywiania. 
8. Gdzie kupić dobry produkt. 
9. Podsumowanie.






1. Wstęp.

Co przychodzi wam do głowy, gdy myślicie o wsi. Uśmiechnięta babcia, zdrowe jedzenie, zsiadłe mleko, własnoręcznie przygotowane masło, czy też kapusta kiszona. Jak już to czytacie to budzi to w was pozytywne skojarzenia. Nic dziwnego, gdyż ta garstka wymienionych produktów to po prostu produkty zdrowe, nie przetworzone.


2. Czym jest produkt przetworzony.

Jest to produkt, który w cyklu produkcyjnym został poddany obróbce. Niestety im dłuższa jest ta obróbka i składa się z większej ilości procesów. Tym żywność traci na wartości. Jest to bardzo logiczne, pomyślcie. Jeśli weźmiemy jakikolwiek produkt i będziemy go wielokrotnie podgrzewać i schładzać, będzie on nieapatyczny i niesmaczny. Co więcej będzie szkodliwy dla naszego organizmu. Oczywiście będzie również tracił swoje wartości odżywcze . 

Jest to o tyle ważne, gdyż wartości odżywcze świadczą o jakości naszego odżywiania, a to ma w dalszej kolejności wpływ na styl życia oraz zdrowie. Pisałem o tym w artykule LINK>>>Aktywność fizyczna i dieta<<<LINK (link znajdziecie również na końcu artykułu).





3. Po co przetwarzamy produkt.

Głównym powodem jest to, aby zachować jak najdłużej jego świeżość oraz zwiększyć przyswajalność wartości odżywczych. Istnieją możliwości przetwarzania żywności, które sami znamy i stosujemy (te są korzystne dla nas) oraz takie do których potrzebujemy bardziej zaawansowanej technologii i niestety nie skorzystamy z nich w zaciszu domowym. 


4. Procesy przetwarzania naturalne, a przemysłowe.

Procesy przetwarzania naturalne:

💥 gotowanie
💥 smażenie
💥 pieczenie
💥 mrożenie
💥 prażenie
💥 solenie
💥 wędzenie
💥 suszenie
💥 rozdrabnianie
💥 pasteryzacja

Procesy przetwarzania przemysłowe:

💥 poddawanie żywności promieniowaniu
💥 pakowanie próżniowe
💥 oddzielanie mechaniczne
💥 suszenie rozpyłowe
💥 sterylizacja
💥 liofilizacja
💥 obróbka podczerwienią
💥 termizacja
💥 ekstruzja




5. Czy powinniśmy się bać żywności wysokoprzetworzonej.

Do żywności wysokoprzetworzonej  dodawane są cukier, sól, tłuszcz (olej palmowy, tłuszcze trans), konserwanty, polepszacze smaku, witaminy. Pamiętajmy, iż są to substancje dodatkowe, które są skorelowane z wieloma chorobami jak: cukrzyca, otyłość, choroby układu krwionośnego. Do tego są rakotwórcze i nie tylko. Badania również to potwierdzają i mówią o tym jednoznacznie, iż z takich produktów nie stworzymy zbilansowanego posiłku.

Czy więc powinniśmy się bać takich produktów. Zdecydowanie Tak.





6. Dziesięć produktów wysokoprzetworzonych, które powinieniście ograniczyć w swojej diecie.

💥 Napoje gazowane - powiedzmy to wsprost nie są zdrowe. Jest to potężna dawka cukrów oraz słodzików. Znajdziey tutaj także konserwanty i barwniki. Powodują one nadciśnienie, cukrzycę, otyłość oraz zwiększają ryzyko nowotworów.

 



💥 Parówki - zawierają przetworzone mięso, tzw. mięso oddzielone mechanicznie (MOM), azotany, sól, tłuszcz, konserwanty i barwniki. Zastanawialiście się nad tym co to jest MOM. Pod tą nazwą kryje się dużo złego. W skład takiego mięsa wchodzą: mięso, tłuszcz, chrząstki, ścięgna, skóra i tkanka łączna i do tego ogrom chemii. Produkty o taki składzie zwiększają ryzyko nowotworów żołądka i jelita grubego, nadciśnienie tętnicze, otyłość. Szukajcie tych z największą zawartością mięsa.




 
💥 Herbatniki, ciastka, - to nic innego jak cukier, tłuszcze utwardzone (najtańsze, mogą przejść w tłuszcze trans które są rakotwórcze), spulchniacze, konserwanty, barwniki. Patrząc na nie widzimy niewinne ciasteczka. Ich nadmierne spożywanie niesie zwiększone ryzyko wielu chorób.




💥 Mieszanki przyprawowe do mięs, spagetti,  sosy do sałatek - to wzmacniacze smaku, konserwanty i tłuszcze roślinne. Ich spożywanie nie niesie nic dobrego.




💥 Płatki śniadaniowe - bardzo często reklamowane jako dobry start na początek dnia i dobre źródło energii. Niestety to tylko chwyty reklamowe. Z pewnością nie są zdrowe.




💥 Zbożowe batony - zawierają dodatki cukru i tłuszczy.



💥 Wafle ryżowe - to ryż poddany działaniu wysokiej temperatury i ciśnieniu. W takiej obróbce traci on większość witamin. Podwyższa się indeks glikemiczny takiego produktu, a więc szybciej takie wafle zamienią się w tłuszcz i dłożą w "naszej oponce". Traktowane są jako produkt dietetyczny, niestety mylnie. Produkt wysokokaloryczny.





💥 Solone przekąski (chipsy, krakersy) - zawierają akrylamid, który jest karcerogenny oraz powoduje stany zapalne organizmu. Dodatkowo zawierają sporo, soli, tłuszczy i węglowodanów dzięki czemu sprzyjają: cukrzycy, otyłości.




💥 Mielonki i paczkowane wędliny - tutaj również pojawia się mięso oddzielone mechanicznie do tego stabilizatory, konserwanty, azotany.




💥 Chleb tostowy - zdecydowanie produkt z którego powinniśmy zrezygnować. Chleb taki zawiera: środku spulchniające, konserwanty, stabilizatory, środki antypleśniowe, środki do przetwarzania mąki, tłuszcze. Jeśli mamy smaka na tosta, wybierzmy inny chleb.





8. Gdzie kupić dobry produkt. 

Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ale postarajmy się wypisać zasady, które z pewnością pomogą nam wybrać lepiej:

💥 Sami przygotowujmy swoje własne posiłki. Dzięki temu bardziej kontrolujemy co trafi na nasz talerz.

💥 Czytajmy etykiety, unikajmy produktów w których na pierwszym, drugi, trzecim miejscu są tłuszcz (w postaci oleju palmowego, bądź tłuszczy trans), cukrów (syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany). Nie kupujmy produktów gdzie nie rozumiemy tego co napisane w składzie.

💥Odwiedźmy lokalnych producentów. Tam kupujmy nasze produkty.

💥Produkty wysokoprzetworzone powinny stanowić dodatek do naszego pożywienia.



9. Podsumowanie.

Bądźmy świadomymi konsumentami i wybierajmy mądrze. Tutaj chodzi o zdrowie nasze i naszej rodziny.  Postarajmy się realizować nasze postanowienia związane z zdrowym odżywianiem stopniowo. 

Odżywiajmy się zdrowo, a z pewnością czeka nas szczęśliwe i pełne smaków życie😀




__________________________________________________________________

mgr Rafał Bytomski
__________________________________________________________________



ODWIEDŹ MOJE PROFILE