wtorek, 23 lutego 2016

Sernik kokosowy z kaszy jaglanej

SERNIK KOKOSOWY Z KASZY JAGLANEJ 

SKŁADNIKI:
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego ( część stała)
-pół szklanki cukru pudru może byc Ksylitol
-2 łyżki amaretto lub olejku waniliowego lub migdałowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 szkl mleka
- pół szkl wiórków kokosowych


PRZYGOTOWANIE:
Kasze wypłukać w gorącej wodzie i ugotować w mleku ok 25 min mieszając.Do ugotowanej kaszy wsypać cukier, sok z cytryny i likier lub olejek oraz część stałą mleczka kokosowego.Wymieszać i zblendować. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.Do natłuszczonej blaszki obsypanej wiórkami przekładamy masę posypujemy wiórkami i pieczemy 50 min w temp.180 stopni. Kroimy aż cały ostygnie bo sernik będzie bardzo miękki.
Moim zdaniem jest to zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa sernika, a jest też smaczny.
 








WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Cały sernik ma 1600 kcal
1 porcja sernika ok 154 kcal
Białko - 34 g
Tłuszcz - 81 g
Węglowodany - 81 g
 





Katarzyna Korbela specjalista dietetyk
właścicielka DIETA-VIT