Robiąc tą zupę tak naprawdę przyświecał mi jeden cel. Zrobić taki krupnik, jak u mamy. Wiecie, ten smak podpiekanej cebulki i kiełbasy, a jednocześnie zadbać oto, aby zupa nie była zbyt kaloryczna. Czy mi się udało, oceńcie sami 😬
➡ Składniki:
1. Marchewki 3 sztuki
2. Seler 1 sztuka
3. Por 1 sztuka
4. Pietruszka korzeń 2 sztuki
5. Cebula 3 sztuki
6. Ziemniaki 230 g
7. Kiełbasa 200 g
8. Kasza jęczmienna 100 g
9. Przyprawy
➡ Przygotowanie:
Na samym początku zaczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy do niej: obraną marchew, seler, por, pietruszkę oraz cebulę. Cebulę dzielimy na połówki i opalamy nad ogniem. Zawsze to więcej smaku 🤗
Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je z bulionu, aby przestygły i można je było potrzeć na tarce. Jedną marchewkę odkładamy na bok w całości. Później dowiecie się do czego nam będzie potrzebna 😃
Teraz jest dobry moment na rozgrzanie patelni na którą wlewamy olej. Na patelnię wędruje pokrojona cebulka oraz pokrojona kiełbasa. W moim przypadku była to kiełbasa z kurczaka. Przypiekamy kiełbasę oraz cebulę na patelni i dodajemy do buliony. Trzemy również na tarce warzywa i również je dodajemy.
Dodajemy do zupy kaszę jęczmienną, a po okołu 10 minutach ziemniaki. Przyprawiamy.
Teraz jest odpowiedni moment na jedną odłożoną marchewkę z bulionu. Dzielimy ją nożem wzdłuż na ćwiartki. Dajemy ją na patelnię po kiełbasie i smażymy przez parę minut. Takim sposobem mamy fajny dodatek do zupy 🤤
🆗 Wartość odżywcza całości to 1260 kcal, w tym
➡ Białko 61 g
➡ Węglowodany 160 g
➡ Tłuszcz 37 g
Smaczna i domowa zupa. Mamo chyba wyszło mi lepiej niż Tobie 😝
__________________________________________________________________
mgr Rafał Bytomski
__________________________________________________________________
ODWIEDŹ MOJE PROFILE